Slide 1
Listeria bestrijden
Image is not available

Listeria bestrijden is voor veel bedrijven binnen de voedingsmiddelenindustrie één van de voornaamste prioriteiten. De bacterie kan namelijk Listeriose veroorzaken...

Slide 2
Biofilm verwijderen
Image is not available

Biofilm verwijderen is een terugkerend onderwerp binnen de voedingsmiddelenindustrie. Biofilms kunnen op uiteenlopende oppervlakten ontstaan en zorgen voor de besmetting van het eindproduct...

Slide 3
Freebac-Clearoxyl
Image is not available

Freebac-Clearoxyl® is een milieuvriendelijk desinfectiemiddel op basis van actief zuurstof dat zich onderscheidt door een milde en langdurige werking. Door toevoeging van een drager en een aantal stabilisatoren komt Freebac-Clearoxyl® alleen in actie wanneer het in aanraking komt met micro-organismen...

Slide 4
Legionella preventie
Image is not available

De legionella- bacterie verblijft standaard in uw waterleidingen. Wanneer het aantal bacteriën toeneemt kan dit grote gevolgen hebben voor uw bedrijf. Het gevaar van legionella hangt samen met het feit dat de bacterie zich snel vermenigvuldigd...

Slide 4
Freebac-Mucusol
Image is not available

Het ontslijmen van vis is een cruciale stap in het verwerkingsproces. Door vis te ontslijmen wordt een belangrijke bacteriebron weggenomen en wordt het productieproces vereenvoudigd. Ontslijming is dan ook het geheim van een optimaal visverwerkend proces...

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Legionella beheersplan

Een legionella beheersplan is bij zogenaamde prioritaire locaties verplicht door de overheid. Op de website van de rijksoverheid vindt u precies welke locaties hieronder vallen. Op deze locaties is het risico op een legionella besmetting hoger en daarmee ook de impact bij een uitbraak.

Hoewel voedselverwerkingsbedrijven officieel niet onder deze prioritaire locaties vallen, is een legionella beheersplan toch erg belangrijk. Het plan kan namelijk de schade van een eventuele legionella uitbraak beperken, zowel op het gebied van gezondheid als op financieel gebied.

Het maken van een legionella beheersplan kan voor bedrijven een ingewikkelde klus zijn. En als er ondanks alle maatregelen toch een uitbraak plaatsvindt, is het volgen van het plan en het gebruiken van de juiste middelen om de bacterie te bestrijden een tweede. Freebac helpt u echter met beide. Weten hoe? We vertellen u er hier alles over.

Wat is legionella?

Voordat we echter met u over oplossingen spreken, is het allereerst van belang om te begrijpen wat legionella precies is.

Legionella is een bacterie die de zogenaamde veteranenziekte kan veroorzaken. De officiële naam van de bacterie is legionella pneumophila. Het is een ernstige longontsteking met klachten als:

  • ernstige hoofdpijn;
  • hevige spierpijn;
  • koorts boven de 39 graden;
  • kortademigheid;
  • hoesten;
  • braken;
  •  

Veteranenziekte is de naam van de aandoening zoals we die in de volksmond kennen. De officiële naam is legionellose en komt ook voor in een mildere vorm: de legionella griep. Hierbij worden alle klachten zoals hierboven benoemd ervaren, behalve de longontsteking. Deze variant is in principe ongevaarlijk en kan zonder behandeling overgaan.

De legionella bacterie veroorzaakt echter in het ergste geval serieuze klachten. Genoeg reden om een uitbraak ten allen tijde te voorkomen.

Welke impact heeft een legionella uitbraak? 

Het moge duidelijk zijn dat het voorkomen van een uitbraak de hoogste prioriteit heeft. Te meer omdat een uitbraak binnen de voedselverwerkingsindustrie naast de gezondheid van individuen, grote gevolgen kan hebben.

De legionellabacterie kan zich in ideale omstandigheden snel verspreiden. Een koele, vochtige omgeving is bijvoorbeeld ideaal voor de bacterie en dat is precies het heersende klimaat die vaak voorkomt binnen de voedselverwerkingsindustrie. Helemaal nevel (kleine vochtdruppels in de lucht) kan als een katalysator werken. Wanneer de bacterie zich binnen een voedselverwerkingsbedrijf manifesteert, is de kans dus groot dat dat op alle producten gebeurd die op dat moment aanwezig zijn binnen het bedrijf. Wanneer een besmette batch met producten vanuit het bedrijf wordt gedistribueerd, zullen veel consumenten hier gevolgen van ondervinden.

Naast gezondheidsschade heeft dit ook financiële gevolgen en daarnaast kan ook het imago van het betreffende bedrijf schade oplopen. Alle reden dus om een goed plan te hebben als het gaat om legionella bestrijding.

Wettelijke verplichtingen legionella opgesomd

Valt uw bedrijf onder een van de eerder genoemde prioritaire bedrijven, dan wordt u vanuit de overheid verplicht een aantal maatregelen te nemen om te voorkomen dat legionella zich in drink- of leidingwater ontwikkeld. Het gaat dan om de volgende maatregelen die u dient te nemen:

  • Het laten uitvoeren van een risicoanalyse door een BRL 6010 gecertificeerd bedrijf. Met de risicoanalyse worden eventuele plekken in kaart gebracht waar de legionellabacterie kan groeien.
  • Het maken van een beheersplan a.d.h.v. de uitkomst van de risicoanalyse.
  • Het bijhouden van een logboek van de uitgevoerde maatregelen.
  • Het laten uitvoeren van een watercontrole door een goedgekeurd laboratorium.
  • Het nemen van maatregelen wanneer er 100 of meer kolonievormende eenheden per liter in het water zitten.
  • Wanneer de laatstgenoemde van toepassing is, dient u dit ook te melden bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

Doel van de verplichte maatregelen

Alle maatregelen zijn erop gericht om legionella beheersbaar te maken. Sommige maatregelen zijn direct gericht op de bestrijding, maar ook de melding bij het ILT kan helpen bij bestrijding van legionella op grote schaal. De verzamelde data wordt namelijk gebruikt om legionella op grote schaal te monitoren.

Een legionella beheersplan voor de veiligheid van de consument en uw personeel

Freebac is als onderdeel van Aquamar expert op het gebied van desinfectie van water, lucht en oppervlakken. Met onze core business, het produceren van hoge kwaliteit, milieuvriendelijke desinfectiemiddelen, helpen wij bedrijven met het effectief bestrijden van legionella. Dit doen we met Freebac-Clearoxyl, ons verbeterde alternatief voor waterstofperoxide als desinfectiemiddel.

Een effectief bestrijdingsmiddel tegen de bacterie is een belangrijk, zo niet hét belangrijkste onderdeel, van een legionella beheersplan. Door de jarenlange ervaring in de branche weten wij echter als geen ander wat de best-practices zijn als het gaat om de bestrijding van legionella. Freebac levert daarom niet alleen een uiterst effectief middel ter bestrijding van de bacterie, maar helpt u ook met het ontwikkelen van een optimaal beheersplan. Zo zorgen wij er samen met u voor dat u een veilige plek biedt voor uw personeel en dat u de veiligheid van uw geleverde producten waarborgt.

Bestrijdingsmiddelen als belangrijk onderdeel van het beheersplan

Een beheersplan is voor het grootste deel gericht op het voorkomen van een legionella uitbraak. Dit is logisch, want voorkomen betekent dat de situatie onder controle is en dat het plan werkt. Toch omvat een goed legionella beheersplan ook een scenario waarbij er wél een uitbraak plaats heeft gevonden. Want hoe goed u ook voorkomende maatregelen treft, onvoorziene omstandigheden is niemand op voorbereid.

Wanneer dit scenario zich voordoet heeft u baat bij het meest effectieve middel, zodat u de uitbraak snel de kop in kunt drukken. Met die gedachte heeft Freebac het traditionele bestrijdingsmiddel waterstofperoxide doorontwikkeld, door het stabieler maken van de formule. U leest alles over de exacte werking van ons product hier.

Een beheersplan door professionals

Zoekt u een partner in de bestrijding tegen de legionella bacterie? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u om een veilige, legionella vrije omgeving te creëren met effectieve desinfectiemiddelen en ook kunnen we helpen met een beheersplan. Wij staan voor u klaar.

 

Contact

Aquamar Disinfection Products
Foksdiep 61
8321 MK URK
Nederland
0527-688336
info@aquamar.nl