Desinfectiemiddelen op basis van waterstofperoxide zijn relatief onbekend in de voedselverwerkende industrie. Op deze pagina treft u de belangrijkste kenmerken van waterstofperoxide als desinfectiemiddel aan. Ook wordt een vergelijking gemaakt met desinfectiemiddelen op basis van andere actieve stoffen.

Desinfectiemiddelen in de voedselverwerkende industrie zijn meestal gebaseerd op chloorverbindingen, quaternaire ammoniumverbindingen (quats) of alcohol. Middelen op basis van waterstofperoxiden zijn recent ontwikkeld tot een betrouwbaar en gebruiksvriendelijke product.

Drie generaties waterstofperoxide
De eerste generatie waterstofperoxides bleek niet stabiel genoeg. De tweede generatie waterstofperoxides, gestabiliseerd met zilver(nitraat) of perazijnzuur, hebben vaak nadelen op langere termijn. De nieuwste generatie waterstofperoxides hebben de toekomst: waterstofperoxide gestabiliseerd met natuurlijke bestanddelen: effectief, stabiel, geen residuen, geen nadelige gevolgen voor apparatuur en oppervlakken.

Werkingsprincipe
Desinfectiemiddelen op basis van waterstofperoxide kennen een oxidatieprincipe. Eenvoudig gezegd: het desinfectiemiddel verbrandt de bacterie. Bij andere desinfectieproducten (chloor, quats) wordt de celkern van de bacterie aangetast. Dit is een ander werkingsprincipe. Voor deze methodiek kunnen micro-organismen resistent worden. Voor waterstofperoxide is dat onmogelijk. Tegen verbranding is niets bestand.

Stabiliteit
Bij “gewone” waterstofperoxide is stabiliteit een probleem. Waterstofperoxide kent een autoredoxreactie. Dit betekent dat het nooit meer kan stoppen met reageren wanneer de reactie eenmaal is begonnen. Hierdoor is bij gebruik van “gewone” waterstofperoxide een enorme hoeveelheid peroxide benodigd om alle bacterien af te doden. Door middel van speciale stabiliserende bestanddelen, kan dit effect worden ondervangen. Freebac-Clearoxyl® behoort tot de meest stabiele desinfectiemiddelen op basis van waterstofperoxide. De waterstofperoxide wordt omgezet in microencapsulated oxygen, daarom is Freebac uniek en niet meer vergelijkbaar met waterstofperoxide.

Geen residuen
Waterstofperoxide kent als chemische formule H2O2 Na reactie valt het molecuul uiteen in H2O en O2 In die zin kent waterstofperoxide geen resiuden. Water en zuurstof komen overal voor en zijn niet schadelijk of gevaarlijk. Dit is een belangrijke reden waarom waterstofperoxide vaak wordt toegepast in (drink-)watertoepassingen. Maar ook in de food industry komt deze eigenschap van waterstofperoxide uitstekend van pas.