Listeria monocytogenes, kortweg listeria genoemd, is een bacterie die een voedselinfectie kan veroorzaken die listeriose heet. Hoewel het een zeldzame infectieziekte is, is het wel één om voor op te passen. Het kan namelijk zeer vervelende symptomen veroorzaken.
De kans op een listeria besmetting is vrij klein, maar kan grote gevolgen hebben wanneer er zich een uitbraak voordoet. Op kleine schaal, bijvoorbeeld wanneer thuis geïnfecteerde producten worden gegeten door het onjuist bewaren van producten, blijven de gevolgen beperkt tot een persoon of gezin. Wanneer een uitbraak zich echter voordoet bij een voedselverwerkingsbedrijf zijn de gevolgen veel groter, omdat producten vanuit deze bedrijven breed gedistribueerd worden.
Freebac richt zich op de voedselverwerking branche door desinfectiemiddelen te ontwikkelen ter voorkoming van grootschalige uitbraken. Ook adviseren wij bedrijven bij de bestrijding van listeria besmettingen.
Met de kennis van het onderwerp informeren wij u echter ook graag over het onderwerp listeria en wat u kunt doen om een besmetting te voorkomen.
Wat is listeria
Om u een goed idee te geven van wat listeria is, zullen we u iets meer uitleg geven dan u enkel vertellen dat het een bacterie is.
Listeria is om specifiek te zijn een pathogene, grampositieve staafvormige, niet sporevormende bacterie. Pathogeen staat hierbij voor ziekteverwekker en grampositieve en niet sporevormend staat het soort waar de bacterie onder valt.
Listeria is een verzamelnaam voor verschillende soorten listeria bacteriën. Het is specifiek listeria monocytogenes die ziekmakend is en de vorm die voorkomt op producten die consumenten eten.
De listeria monocytogenes bacterie manifesteert zich perfect in een gekoelde, vochtige omgeving en doet dat het makkelijkst op vlees, vis en zuivelproducten. Maar ook in droge omgevingen en in de diepvries kan de bacterie zich ontwikkelen. Vooral wanneer de producten niet voorverhit zijn kan de bacterie zich makkelijk vermenigvuldigen. Dat betekent dus dat u extra goed op moet letten wanneer u dergelijke producten thuis in de koelkast bewaart.
Listeriose
Listeriose is de infectieziekte die ontstaat door de listeria bacterie. Het typische beeld van de ziekte komt overeen met griepverschijnselen zoals hoofdpijn, buikpijn, misselijkheid, braken en koorts. De meeste besmettingen verlopen echter zonder enige symptomen. Dat komt doordat het lichaam bestand is tegen een bepaalde hoeveel niet-lichaamseigen bacteriën. Het afweersysteem kan dan zijn werk doen zonder dat u daar enige last van ondervindt.
Toch kan het zijn dat de besmetting dusdanig is dat u wel last heeft van de genoemde symptomen. Het is in dat geval raadzaam een bezoek aan de huisarts te brengen, zodat hij met u passende en efficiënte maatregelen kan treffen.
Speciale aandacht voor bepaalde groepen
Er zijn echter ook groepen waarbij extra aandacht nodig is in het geval van een besmetting, namelijk zwangeren, pasgeboren baby’s, ouderen en mensen met een slecht of verzwakt afweersysteem.
Zwangere vrouwen hebben meer kans om besmet te raken met de bacterie, waar ze vervolgens de bekende vervelende symptomen van kunnen ondervinden. Maar de gevolgen reiken verder: een besmetting kan namelijk leiden tot vroeggeboorte of zelfs een miskraam. Voor een pasgeboren baby geldt dat er een kans op hersenvliesontsteking ontstaat met alle gevolgen van dien.
Voor mensen met een verzwakte weerstand, bijvoorbeeld ouderen, geldt dat ze sneller ernstige symptomen van listeriose ondervinden, simpel omdat de drempel bij hen veel lager ligt. Voor hen is het dus extra oppassen bij het nuttigen van producten waarop de bacterie zich makkelijk ontwikkeld.
Listeriose behandeling
Belandt u toch in de onwenselijke situatie dat u een besmetting heeft opgelopen die listeriose symptomen tot gevolg heeft, dan bestaat de behandeling vaak uit voorlichting en uitleg van het verloop van de symptomen door de huisarts. Vaak is het lichaam sterk genoeg om de bacterie het lichaam uit te werken.
In extremere gevallen, wanneer de symptomen ernstig zijn, kan uw huisarts besluiten om een intraveneuze antibiotica behandeling toe te passen. Uw huisarts zal u hierover alle nodige informatie geven wanneer hij deze behandeling nodig acht.
Twijfelt u of een besmetting heeft opgelopen en ervaart u erge klachten? Neem dan ten allen tijde contact op met uw huisarts.
Listeria binnen de voedingsindustrie
Wanneer u thuis producten nuttigt die een risico vormen als het gaat om de listeria bacterie, doet u er goed aan de bewaaradviezen goed in acht te nemen. Daarnaast is het verstandig om de producten niet meer te eten na de THT datum die op de verpakking is aangegeven.
Al veel eerder in het proces, voordat de voedingsmiddelen bij u thuis in de koelkast terecht komen, worden allerlei maatregelen getroffen om een listeria besmetting tegen te gaan. Door de biologie van de bacterie goed te bestuderen, is het mogelijk om zeer effectieve anti-middelen te produceren die de kans op een listeria monocytogenes besmetting minimaal maakt.
Freebac heeft het bestrijdingsmiddel Clearoxyl ontwikkeld, waarmee u op een milieuvriendelijke manier listeria monocytogenes kunt bestrijden. Listeria bestrijden wordt hiermee voor voedselverwerkingsbedrijven een stuk eenvoudiger, helemaal wanneer gebruik wordt gemaakt van een vooraf opgesteld beheersplan waarin duidelijke opeenvolgende stappen staan beschreven.